Oud Zoeterwoude kijkt terug op 1951 en 1961

Op dinsdag 4 en 18 april j.l. werden de films over Zoeterwoude uit 1951 en 1961 vertoond.
De zaal was op beide avonden tot de laatste plaats bezet. Dat er veel animo zou zijn, dat had Oud Zoeterwoude wel verwacht. Maar dat alle zitplaatsen – zelfs met extra stoelen – al ruim voor aanvang bezet zouden zijn, kwam als een verrassing.
Een woordvoerder van Oud Zoeterwoude: ‘Heel vervelend dat we tientallen mensen moesten teleurstellen. Daarom werd besloten een tweede voorstelling te houden op dinsdag 18 april in hetzelfde theater.’

Een traantje
De bezoekers die de films hebben gezien, hebben buitengewoon genoten. Honderden mensen kwamen in beeld. De reacties uit de zaal waren heel divers en verrassend. Er werd hier en daar zelfs een traantje weggepinkt bij het zien van een in de loop van de jaren overleden dierbare. Opmerkelijk was het rookgedrag in de jaren vijftig en zestig. Zo marcheerde een tamboer van de toenmalige Sint Jan’s drumband met een sigaret in zijn mond in een optocht door het dorp.

Scholen
Honderden leerlingen van de vier lagere scholen – de Bernardusschool aan de Laan de Goede Herder aan de Rijndijk, de gemeenteschool in de Dorpsstraat, de H. Hartschool voor meisjes aan de Zuidbuurtseweg en de Aloysiusschool voor jongens aan de Schenkelweg – kwamen in beeld.
Een bijzonder fragment was de gymnastiekles door onderwijzer Piet Beereboom van de Aloysiusschool. Hij gaf, gekleed in een keurig pak en een sigaar in zijn mond, aanwijzingen aan de jongens.

Ook bekende inwoners zoals de kruideniers Bas van Schagen en Cornelis Schuur waren te zien, evenals klompenmaker Vreeswijk, melkboer van Hartevelt, schoenmaker Van der Krogt, mevrouw Pieterse van de galanterieënwinkel aan ’t Watertje en bedrijvigheid bij Oosthoek Beton aan de Hoge Rijndijk.
Kortom een feest van herkenning, in het bijzonder voor de zestigers, zeventigers en tachtigers van nu.

 

Facebooktwitter