Bidprentjes

Bidprentjes worden ook wel doodsbeeldjes, devotie- of gedachtenisprentjes genoemd en zijn vooral bij Rooms-Katholieken in gebruik.
Het bidprentje is een geschreven of gedrukt plaatje waarop beknopte informatie over de overledene staat en vaak wordt ook opgeroepen tot gebed.

Klik hier en ga direct naar de collectie bidprentjes of lees hieronder meer over het ontstaan en gebruik van deze prentjes.

Ontstaan en gebruik

Vanaf 1790 kennen we de eerste geschreven bidprentjes. Begin 19e eeuw kwamen de gedrukte bidprentjes algemeen in gebruik.
De oudste bidprentjes waren van perkament, soms met een getekend en gekleurd heiligenbeeld. Daarna gebruikte men de techniek van de kopergravure, welke omstreeks 1860 werd verdrongen door het steendrukplaatje. Dit werd weer opgevolgd door de techniek van de staalgravure.
In de 20e eeuw werd de voorzijde van het bidprentje steeds meer gebruikt om er de foto van de overledene op af te drukken.
De bidprentjes worden tijdens de Heilige Mis of andere afscheidsdienst voor de overledene aan familieleden, vrienden en bekenden uitgereikt. Bij correspondentie worden zij ook wel ingesloten.

Genealogisch belang

De achterkant van het bidprentje vermeldt de naam, de voornamen en meestal plaats en datum van geboorte, plaats en datum van overlijden (of begraven). Soms wordt ook het beroep of ambt vermeld. Indien de overledene gehuwd is geweest, dan wordt ook de naam van de overleden man of vrouw of nagelatene vermeld.
De data zijn meestal betrouwbaar, daar deze over het algemeen uit het trouwboekje zijn overgenomen.
De tekst op het plaatje geeft, veelal bij de oudere bidprentjes, een aanbeveling tot gebed voor de overledene en bij bidprentjes van later datum, soms een korte beschrijving of herinnering aan de overledene.

Bidprentjes van overleden inwoners van Zoeterwoude

Wanneer u zelf een van de bidprentjes uit ons album wilt ontvangen, klik dan hier en stuur ons een e-mail. Wij zullen u dan een digitale scan van het betreffend bidprentje toe mailen.
Klik hier voor het overzicht van de bidprentjes.

Facebooktwitter